Cilt bakımının yükselen yıldızı: Kolajen!

Aslında vücutta doğal olarak bulunan kolajen, tüm vücudumuz için olmazsa olmaz olan yapısal ve işlevsel açıdan çok gerekli olan bir protein türüdür. Özellikle

Cilt bakımının yükselen yıldızı: Kolajen!

KOLAJEN NEDİR, NEYE GÖRE SEÇİLİR, NASIL KULLANILIR?

Aslında vücutta doğal olarak bulunan kolajen, tüm vücudumuz için olmazsa olmaz olan yapısal ve işlevsel açıdan çok gerekli olan bir protein türüdür. Özellikle son zamanlarda cilt bakımında son derece popüler olan kolajen aslında birçok cilt bakımı ürününün içinde de karşımıza çıkıyor. Peki bu kolajen nedir, kaç tip kolajen vardır? Kolajenin cilde faydaları nelerdir?

Ntv.com.tr‘de yer alan haberin içeriğine göre; Kolajen vücudumuz için olmazsa olmazlardan, çok gerekli olan en önemli yapısal proteinlerden biridir. Kolajen vücutta doğal olarak bulunan ve kısaca insan vücudundaki canlılığı, esnekliği ve enerjikliği sağlayan önemli bir proteindir. Kolajen cildimizin yüzde seksen’ini oluşturur ve elastin adı verilen başka bir protein ile birlikte çalışır ve cildimize elastikliği sağlar. Ancak yaşlandıkça vücudumuz doğal olarak kolajen üretimini azaltmaya başlar. Üretimi azalan bu kolajeni de yerine koyabilmek adına dışardan kolajen alımı yapmalıyız. Çünkü kolajen ‘ciltteki protein ipleri’ olarak adlandırılabilir.

Cilt bakımının yükselen yıldızı: Kolajen!

KOLAJENİN KAÇ FARKLI TİPİ VARDIR?

Vücutta farklı kolajen tipleri bulunmakla birlikte pek tabi ki bunların görevleri de birbirinden farklılık gösterir. Ancak temel görevleri bağ dokusunu desteklemek olan kolajenin tipleri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

Tip 1 Kolajen: Vücut yapısında bulunan kolajenlerin yaklaşık yüzde 90’lık kısmı tip 1 kolajen özelliği gösterirler. Bu kolajenler sıkıca demetlenmiş bir şekilde bulunan iplikçik yapısı şeklinde olur. Tip 1 kolajen deri, kıkırdak, kemik, tendon ve diş yapısına katılır.

Tip 2 Kolajen: Tip 1 grubunda olan kolajenlerden çok daha gevşek bir şekilde demetlenmiş olan kolajen türleridir. Eklem bölgelerindeki elastik kıkırdakların yapısına katılırlar.

Tip 3 Kolajen: Kas, organ ve bunun yanında damar yapılarında da bulunan kolajenler bu gruba girer.

Tip 4 Kolajen: Bu kolajenler ise derinin katmanlarında yer alır.

Cilt bakımının yükselen yıldızı: Kolajen!

KOLAJENİN KULLANIM AMAÇLARI!

Yaşın ilerlemesi ile birlikte kolajen seviyesinde ciddi boyutta bir azalma meydana gelebilir. Bu nedenle belli bir yaştan sonra kolajen takviyesi almak oldukça önemlidir. Kolajen takviyesi ile cilt daha gergin, daha sıkı ve pürüzsüz görünür. Dolayısıyla yaşlanma etkileri de oldukça gecikecektir. Ayrıca kolajen, kıkırdak bütünlüğünün korunmasına da ciddi manada yardımcı olur. Eklem ağrılarının hafifletilmesine de yardımcı olur ve eklem iltihaplanmalarının önüne geçer.