Dondurma yerken dikkat ediyor musunuz? İşte dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler!

Tüm mevsim tüketilebilen dondurma özellikle yaz aylarında 7’den 77’ye hemen hemen herkesin vazgeçilmezi olan bir tatlıya dönüşüyor. Şerbetli tatlılar gibi

Dondurma yerken dikkat ediyor musunuz? İşte dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler!

DONDURMA ÇOK MASUM BİR TATLI DEĞİL! PORSİYON KONTROLÜ ŞART!

Tüm mevsim tüketilebilen dondurma özellikle yaz aylarında 7’den 77’ye hemen hemen herkesin vazgeçilmezi olan bir tatlıya dönüşüyor. Şerbetli tatlılar gibi ağır olmadığı için daha masum görülen ve çok daha sık tercih edilen bir tatlıdır. Karbonhidrat, yağ ve protein gibi temel besin öğelerinin yanı sıra içerdiği kalsiyum, potasyum, fosfor ve magnezyum gibi önemli mineraller ile A, B, E ile K vitamininden de zengin olması sayesinde aynı zamanda fayda da sağlıyor. Ancak her ne kadar kalorisi düşük görünse de şeker içerdiği için dondurma tüketirken mutlaka ama mutlaka porsiyon kontrolü yapılması gerekiyor.

Dondurma yerken dikkat ediyor musunuz? İşte dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler!

Ntv.com.tr‘de yer alan habere göre; Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Öngen, diğer tatlılar ile kıyaslandığında dondurmanın besin değeri yüksek ve daha düşük kalorili bir tatlı alternatifi olduğunu söyleyerek, “Ancak her ne kadar kalorisi düşük olsa da, şeker içerdiği için dondurma tüketirken mutlaka porsiyon kontrolü yapmanız gerekiyor. Aksi halde, hem şeker içerdiği için hem de kalorisi nedeniyle kilo alımına ve kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olabiliyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü; şeker tüketiminin günlük enerji alımının yüzde 10’unun üstüne çıkmaması gerektiğini, verilen değerin altında olmasını öneriyor. “İki top dondurmanın da yaklaşık 14 gr. şeker içerdiği düşünüldüğünde bu sınırı aşmanız çok muhtemel, çok dikkat edilmeli” diyen Öngen, dondurmayı hangi sıklıkta ve ne kadar tüketebileceğimizi, “Çocuklar dondurmayı haftada 2 kez, 2’şer topu geçmemek şartıyla tüketebilirler. Yetişkinlerin ise haftada 2 veya 3 kez, yine 2’şer top dondurmayı aşmamaları gerekiyor. Kilo vermeye çalışan bireyler ise haftada bir kereden fazla dondurma tüketmekten kaçınmalılar” açıklamasında bulundu.

Dondurma yerken dikkat ediyor musunuz? İşte dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler!

DONDURMANIN FAYDALARI!

Kemik sağlığını koruyor! Nilay Öngen, 2 top dondurmanın 90 mg kalsiyum içeriğiyle günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 9’unu karşıladığını söyleyerek, “Kalsiyum, kemik ve diş sağlığı için herkesin bildiği gibi çok önemli bir mineraldir. Başlıca kaynakları süt, yoğurt ve peynir gibi gıdalardır. Dondurma da içeriğindeki süt ile günlük kalsiyum alımına yeterli miktarda destek olabiliyor.” diyor.

Eğer 2 top dondurma yaz aylarında benim için yeterli değil diyorsanız, Haberstand.com editörlerimizce daha önce tarifi verilmiş olan şekersiz dondurma tarifimizin linkini buraya bırakıyor, afiyet olsun diyoruz. Bu tarifle evde dondurma yapamayan kalmayacak!