1 Ocak’tan itibaren başlıyor! Önce 100 sonra 500 bin TL ceza kesilecek!

2024 yılı gelirken, gündelik konut kiralamadan cep telefonlarının IMEI kayıtlarına kadar pek çok yenilik ve bu yeniliklerle beraber cezalar da hayatımıza giriyor. İşte detaylar...

1 Ocak’tan itibaren başlıyor! Önce 100 sonra 500 bin TL ceza kesilecek!

2024 yılı ile beraber yeni düzenlemeler de geliyor. Karar'da yer alan habere göre bunlardan en dikkat çekeni günlük konut kiralamalarına getirilen Airbnb düzenlemesi oldu. 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren günlük ev kiralamalarında yeni düzenleme devreye girecek.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bu kapsamda, turizm amaçlı kiralanan konutlarda kiralama izin belgesi almak da zorunlu kılınacak. İzin belgesi olmaksızın konutlarını kiralayanlara, konut başına 100 bin Türk Lirası ceza uygulanacak. İzin belgesi almak için 15 gün de süre tanınırken, bu sürenin sonunda izin belgesi almadan kiralama yapmaya devam edenlere de 500 bin lira ceza kesilecek.

Söz konusu bu yeni düzenleme ile kayıt dışılığın engellenmesi ve turizm sektörünün daha sağlıklı ilerlemesi hedefleniyor.

1 Ocak’tan itibaren başlıyor! Önce 100 sonra 500 bin TL ceza kesilecek!


IMEI NUMARALARINA KAYIT DÜZENLEMESİ GELİYOR

Yine paylaşılan bilgilere göre Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) hazırlamış olduğu düzenlemeyle 1 Ocak 2024 tarihi itibari ile ithal ya da imal edilen veya yurt dışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt işlemleri de zorunlu kılınacak. Kayıt işlemleri, ithalatçı veya imalatçı için tahsis edilmiş olan kullanıcı hesabıyla yapılacak. Verilen bilgilere göre söz konusu bu hesabın oluşturulması talebi, temsile yetkili olan ve yetkisi sicil tasdiknamesinde belirtilen kişi tarafından BTK’nın sağladığı elektronik ortamda, elektronik imzayla yapılacak.

Ayrıca, IMEI numaraları, BTK’nın Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’ne (MCKS) kayıtlıyken son sinyal alınması itibarıyla kesintisiz 1 sene veya 1 Ocak 2024 tarihinden önce kesintisiz 7 sene elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet alınmaması durumunda kullanıma kapatılacaktır.