100 ışık yılı uzakta yeni bir 'mükemmel güneş sistemi' keşfedildi!

Astronomlar, Dünya'dan tam tamına 100 ışık yılı uzakta, milyarlarca senedir değişmemiş 6 gezegenden oluşan bir güneş sistemi keşfetti. İşte konu ile ilgili detaylar...

100 ışık yılı uzakta yeni bir 'mükemmel güneş sistemi' keşfedildi!

Paylaşılan son dakika detaylarına göre Astronomlar, Dünya'dan tam tamına 100 ışık yılı uzakta, milyarlarca senedir değişmemiş 6 gezegenden oluşan bir güneş sistemi keşfetti.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu bu sistem bilim insanlarına, yaşam barındırma ihtimali olan gezegenleri inceleyebilmeleri için ideal şartlar da sunuyor.

BBC'nin aktardığı detaylara göre söz konusu sistemin merkezindeki yıldız HD110067 senelerdir gök bilimcilerin merakını celbediyordu.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu bu sistemdeki gezegenlerin hepsi hemen aynı büyüklükte ve yaklaşık olarak 12 milyar sene önce oluşmalarından bu yana çok az yapısal değişiklik geçirdiler. Bu da bu sistemin nasıl oluştuğuna ve canlı yaşamı barındırıp barındırmadığına dair çalışma yapma imkanı sunuyor.

Yine paylaşılan bilgiye göre söz konusu keşifle ilgili araştırma bilim dergisi Nature'da yayımlandı.

Merakla beklenen bu araştırmayı yöneten Chicago Üniversitesi'nden Dr Rafael Luque, bulunan sistemi "mükemmel güneş sistemi" şeklinde tanımlıyor: "Söz konusu bu gezegenler, oluşumlarını gözlemlemek için çok ideal çünkü başlangıçları kaotik değil ve oluştuklarından bu yana değişmediler."

İngiltere'deki Warwick Üniversitesi'nden Dr Marina Lafarga-Magro da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Bu gerçekten çok heyecan verici, daha önce kimsenin görmediği bir şeyi görüyoruz" diye konuştu.

Paylaşılan bilgilere göre kendi Güneş Sistemimiz oldukça "yıkıcı ve şiddetli" bir süreçle oluşmuştu. Verilen detaylara göre gezegenler oluşurken bazıları birbirine çarpmış, yörüngelerini değiştirmiş ve bu sebeple de sistemimizde Jüpiter, Satürn gibi dev gezegenler yanında, Dünya gibi daha küçük boyuttaki gezegenler de oluşmuştu.

100 ışık yılı uzakta yeni bir 'mükemmel güneş sistemi' keşfedildi!

Ayrıca HD110067 sisteminin oluşma süreciyse bizimkinden neredeyse "tamamen farklıydı".

Yine verilen bilgilere göre söz konusu bu sistemdeki gezegenlerin hepsi hemen hemen aynı boyutta ve Güneş Sistemimizdeki gezegenlerin bağlantısız yörüngelerinin aksine, bu gezegenler senkronize hareket ediyor.

Yine paylaşılan detaylara göre HD110067'ye en yakın gezegen yıldız etrafında 3 defa dönerken, bir sonraki gezegen 2 defa, bir sonraki tek defa dönüyor. 4. gezegenden itibaren ise gezegenler birbirleriyle 4:3 oranında göreceli yörünge hızıyla dönüyor.

Söz konusu bu karmaşık hareket kendi içinde o kadar hassas ve düzenli ki, araştırmacılar her bir gezegene bir nota ve ritm tanımlayarak, bu hareketi adeta bir müzik kutusunun yapacağı gibi bir müzik parçasına dönüştürdü.

Geçen 30 senede astronomlar binlerce güneş sistemi keşfetti ama bunlardan hiçbiri gezegenlerin oluşumunu araştırmak amacıyla bu kadar uygun şartlar sunmuyor.

Söz konusu sistemin merkezindeki parlak yıldız da gezegenlerin atmosferlerinde yaşamın izlerini araştırmayı kolaylaştırıyor.

Yine paylaşılan bilgilere göre bu sistemdeki 6 gezegen de birer "küçük Neptün" şeklinde isimlendiriliyor. Neptün Dünya'nın yaklaşık olarak 4 katı büyüklükte. Yeni keşfedilmiş olan sistemdeki gezegenlerin hepsi Dünya'nın yaklaşık olarak 2-3 katı büyüklükte.