2024 tapu harcı ne kadar? 

İş yeri ve konut almak isteyen kişileri en fazla düşündüren konuların başında tapu harcı (masrafı) geliyor. Peki 2024 tapu harcı ne kadar?

2024 tapu harcı ne kadar? 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen tapu devir işlemlerinin gerçekleştirilme süreçlerinde kişilerde talep edilen belirli bir tapu devir ücretinin varlığı söz konusu. Verilen bilgilere göre söz konusu bu durum karşısında tapu devir işlemi gerçekleştirmek isteyenlerin aklına Tapu devir ücreti ne kadar? 2024 tapu harcı (masrafı) kaç TL oldu? gibi sorular geliyor.

Gündemden düşmeyen tapu devir işlemleri, insan yaşamının önemli bir parçasını oluşturur. Pek çok kişi bir şekilde tapu devir işlemlerini gerçekleştirme gereksinimi duyabiliyor. 

TAPU DEVİR ÜCRETİ

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre gayrimenkul (konut, arazi, arsa, işyeri, arsa vb.) satış işlemleri sırasında hem alıcı hem de satıcının devlete ödediği tapu devir ücretlerinin varlığı söz konusu. Tapu devir ücreti ya da diğer ismiyle tapu harcı satışı devri yapılan gayrimenkulün tapu dairesinde gösterilen bedelinin yüzde 4’ü olarak hesaplanır.

2024 tapu harcı ne kadar? 

TAPU HARCI 2024 NE KADAR?

Verilen bilgilere göre iş yeri ve konut almak isteyen kişileri en fazla düşündürmekte olan konuların başında tapu harcı (masrafı) geliyor. Konut alma arzusunda olan bireyler 2024'te tapu harcı (masrafı) ne kadar? Sorusunun cevabını merak ediyor. Gündemden düşmeyen tapu harcı bütün gayrimenkul unsurları için tapuda beyan edilmiş durumda olan satış bedelinin yüzde 2 oranında. Diğer bir ifadeyle ilgili gayrimenkulün tapuda beyan edilmiş olan ücretinin yüzde 4'ü kadar ödenme durumu söz konusu.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre gayrimenkul alım satım sürecinde tapu harcının haricinde bir de 2024 yılı için ortalama 1.300 Türk Lirası tutarında döner sermaye kaleminin de tahsil edilme hali söz konusu. Fakat söz konusu bu oran gayrimenkulün bulunduğu yere göre değişmiyor. Tapu harcının (masrafının) nasıl hesaplanacağı da pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Tapu harcının yüzde 2'lik bölümünü alıcı diğer yüzde 2'lik bölümünü de satıcı ödeyeceği duruma göre hesaplama yapılacak olur ise, tapuda 100 bin TL satış tutarı beyan edilmiş olan bir gayrimenkulün 2 bin TL olan kısmını alıcının, diğer 2 bin  TL olan kısmının da satıcının ödemesinin gerekliliği söz konusudur. Yani toplam olarak yüzde 4'e denk gelmekte olan 4 bin TL'lik ödeme yapılması gerekiyor.