Aşure zamanı geldi! Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

Muharrem ayı, aşure günü ve hicri yılbaşının ne zaman başladığı sorusu, birçok Müslüman tarafından merakla araştırılıyordu. Ve merakla beklenen Muharrem ayına

Aşure zamanı geldi! Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

HİCRİ YILBAŞI NE ZAMAN? AŞURELER NE ZAMAN KAYNATILACAK?

Muharrem ayı, aşure günü ve hicri yılbaşının ne zaman başladığı sorusu, birçok Müslüman tarafından merakla araştırılıyordu. Ve merakla beklenen Muharrem ayına girildi. Aşurelerin yapılmasına çok az kaldı. Ntv.com.tr‘de yer alan haberin içeriğine göre; Muharrem ayına 30 Temmuz cumartesi yani bugün itibarıyla başladı. Peki Muharrem ayı orucu ne zaman tutulur? Kaç gün tutulmalıdır? Aşure günü hangi tarihe denk gelecek? Hicri yılbaşı olan Muharrem ayının başlangıcı Müslümanlar için de başlangıç olacak. 30 Temmuz günü başlayan Muharrem ayı 27 Ağustos 2022 Cumartesi günü ise sona erecek. Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayı olan Zilhicce ayının sona ermesiyle Muharrem ayı başlar ve yeni bir yıla girilir. Bu sene Hicri takvime göre 1444 yılına girildi. Muharrem ayı, Hicri takvimin birinci ayı, Aşure günü ise bu ayın 10. günüdür.

AŞURE GÜNÜ NE ZAMANA DENK GELİYOR?

Muharrem ayının onuncu günü olan Aşure Günü ya da diğer bir adıyla Aşura Günü, 8 Ağustos 2022 Pazartesi günü idrak edilecek.

Aşure zamanı geldi! Muharrem ayı ne zaman başlıyor?

AŞURE GÜNÜ NE DEMEK, O GÜN NELER YAŞANDI?

Arapça olarak 10 rakamı anlamına gelen “aşara/aşura” kelimesinden türeyen Aşure ve Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı olan muharrem ayının 10. gününe denk gelir. İslami kaynaklara göre, Hazreti Nuh(as)’ın gemisinin tufandan kurtulması ve Cudi dağı üzerinde karaya çıkması hadisesi, Hazreti Musa(as)’ın İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarmak için Kızıldeniz’den geçerken Kızıldeniz’in yarılması hadisesi, Hazreti Yunus (as) ‘ın balığın karnından kurtulması hadisesi, Hazreti Adem(as)’ın tövbesinin kabul edilmesi olayı, Hazreti Yakub (as)’ın, oğlu Hz.Yusuf’un hasretinden dolayı kapanan gözlerinin görmeye başlaması hadisesi, Hz. İsa (as)’ın dünyaya gelmesi ve semâya yükselmesi hadisesi, Hz. Eyyüb (as)’ın ağır hastalığından kurtularak şifaya kavuşması olayı ve Hazreti Yusuf (as) ‘ın kardeşlerinin atmış olduğu kuyudan kurtulması hadiseleri hep bu aşure gününde gerçekleşmiştir.

Aşure Gününde akla ilk gelen ibadet oruç tutmaktır. O zamanlar henüz Ramazan orucu farz kılınmadığı için Peygamber Efendimiz ve Sahabe Efendilerimiz vacip olarak o günde oruç tutarlardı. Ne zaman Ramazan orucu farz kılındı, bundan sonra Peygamber Efendimiz herkesi serbest bıraktı ve “İsteyen tutar, istemeyen terk edebilir” buyurdular. Böylece Aşure orucu sünnet bir oruç olarak kalmış oldu. Yahudilere benzememek amacıyla Muharrem ayının 9. ve 10. günleri ya da 10. ve 11. günleri oruç tutmak daha efdaldir.

Aşure zamanı geldi! Muharrem ayı ne zaman başlıyor?