Birden çok evi olanlar dikkat! Tapu harcında yeni dönem resmen başlıyor!

Birden çok evi olanlara kara haber geldi. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre ilk evde konut satın alırken yüzde 4 olan verginin ikinci ve üçüncü evlerde artacağı kaydedildi.

Birden çok evi olanlar dikkat! Tapu harcında yeni dönem resmen başlıyor!

Birden fazla konutolanlara ek vergi konusu son dönemde gündemdeki yerini korurken pek çok kişi de birden fazla evi olana ek vergi gelip gelmeyeceğini merak ediyor.

Habertürk yazarı Rahim Ak kaleme aldığı yazısında; ilk evde konut satın alırken yüzde 4 olan verginin ikinci ve üçüncü evlerde artış göstereceğini belirtti.


BİRDEN ÇOK EVİ OLANA KARA HABER

Söz konusu konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre son zamanlarda sık sık gündeme gelen konut sektöründe yapılacak olan bu yeni düzenlemeye göre, birden fazla konutu olan vatandaşlar, ikinci konut satın almaya kalktığında daha yüksek oranda vergi ödemekle karşı karşıya kalacak.

Yine verilen detaylara göre son dönemlerde sık sık gündeme gelen konut fiyatlarındaki artışı dengelemek ve piyasadaki dalgalanmaları azaltmak amacıyla atılmış olan bu adımla önlemlerin alınması hedefleniyor. Ayrıca söz konusu bu vergi ise evin değerine göre belirlenecek. Özellikle de yüksek fiyatlı konut sahiplerini etkileyecek.

Birden çok evi olanlar dikkat! Tapu harcında yeni dönem resmen başlıyor!


Rahim Ak konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

“Vatandaş ilk evini satın alırken harç yüzde 4 olacak”

"Şu anda konut satın alınırken tapu harcı yüzde 2 satıcıdan yüzde 2 alıcıdan olmak üzere yüzde 4 olarak ödeniyor.

Rahim Ak sözlerini şöyle sürdürdü;

Konu ile ilgili olarak edinmiş olduğum bilgilere göre düşünülen düzenlemede de vatandaş ilk evini satın alırken harç yüzde 4 olacak. 2. konutu almaya çalıştığınızda bu tutar muhtemelen bir kat artacak.

3. 4. belki daha fazla konutu almaya çalıştığınızda belki bir kaç kat daha artacak" dedi.


TAPU HARCI ÖDEME DETAYLARI

Pek çok kişinin gündeminde yer alan tapu harçlarının ödenmesinde genel usul, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine yapılan ödemedir.

Fakat git gide artış gösteden teknolojik imkanlarla beraber tapu harcının ödemesinde alternatif yöntemler de geliştirildi. Tapu harçları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tahsil yetkisi verilen kamu bankalarına da ödenebilir.

Yine paylaşılan bilgilere göre Halk Bankası, Vakıflar Bankası ve Ziraat Bankasına ait banka ve kredi kartları ile İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden de tapu harç ödemesi yapılabiliyor.