Fitre miktarı ne kadar? Ramazanda oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli?

Ramazanın gelmesi ile birlikte tüm islam alemi heyecanlı bir döneme giriyor. Oruçların tutulacağı, ibadetlerin yapılacağı, ve duaların okunacağı Ramazan

Fitre miktarı ne kadar? Ramazanda oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli?

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte hayatımızda büyük değişiklikler de başlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl için Ramazan ayının 13 Nisan günü yani yarın başlayacağını açıkladı.

Ramazanın gelmesi ile birlikte tüm islam alemi heyecanlı bir döneme giriyor. Oruçların tutulacağı, ibadetlerin yapılacağı, ve duaların okunacağı Ramazan ayında verilen fitre miktarı da belirlendi.

Din İşleri Yüksek Kurulu 2021 yılı için fitre miktarını belirledi. 2021 yılı fitre miktarı 28 TL olarak belirlendi.

Bu mübarek ayda oruç tutmak tüm müslüman alemi için büyük bir ibadet. Nefisleri terbiye etmek için yapılan bu eylem ile birlikte bütün günahlardan da uzak durmak gerekiyor. Ramazan ayının en önemli ibadeti olan oruç tutmayı bir engel nedeni ile yapamayanlar ise ihtiyaç sahibi bir müslümana yardım etmek için para ödemesi gerekiyor. Peki bu ödenecek para neye göre belirleniyor?

Ramazan ayında tutulamayan oruçlar için fitre verilmesi gerekiyor. İhtiyaç sahibi müslümana yardım etmek için ve sevaba girmek için verilen fitrelerin miktarı bu yıl 28 lira olarak belirlenmişti.

Fitre her hanede kişi başı olarak ödenmelidir.

Fitre miktarı ne kadar? Ramazanda oruç tutamayanlar ne kadar para vermeli?

Daha çok ramazan aylarında verilen fitre oruç tutulmayan günleri telafi etmek amacı ile de verilir. Her tutulmayan gün sayısı için 28 TL ödeme yapılmalıdır.

Fitre ihtiyaç sahiplerine verilmelidir. İlla para olarak değil, yiyecek, içecek ya da gıda yardımı olarak da yapılabilir.

FİTRE NE DEMEK?

Ramazan ayında en çok aratılan ve en çok merak edilen konular arasında yer alan Fitre, Ramazan ayının ödül ve bereketini yaşamanın ve oruç tutmanın bir şükür ifadesi olarak belirtilir. Söz konusu bu bağış fakir insanlara verilen bir tür sadakadır ve sadaka-i fıtr olarak isimlendirilir. Türkçedeki telaffuz şekli ise fitre şeklinde kullanılır.

FİTRE NE ZAMAN VERİLİR?

iddef.org’un aktardığına göre, fitre bağışı maddi durumu yerinde olan her Müslümanın yoksullara verdiği vacip olan bir sadaka olarak bilinir ve Ramazan ayının herhangi bir vaktinde tek bir seferde verilir. Her ne kadar Ramazan ayının şükrü olarak Ramazan’ın son günlerinde ya da Bayramın 1. günü verilir şeklinde bilinse de ay içerisinde vermek daha doğru olarak bilinir.