Hisseli tapu ne demek? Hisseli tapu nasıl satılır, nasıl devredilir? İşte bilmediğiniz tüm detaylar!

Eğer bir tapu üzerinde birden fazla hisse varsa alım satım gibi konularda çok sayıda problem çıkıyor. Söz konusu kararların ortak alınması gerekiyor ve bu da pek mümkün olmuyor. Peki hsseli tapu ne demek? Hisseli tapu nasıl satılır, nasıl devredilir?

Hisseli tapu ne demek? Hisseli tapu nasıl satılır, nasıl devredilir? İşte bilmediğiniz tüm detaylar!

Pek çok kişi hisseli tapu ne demek? Hisseli tapu nasıl satılır, nasıl devredilir? gibi soruların yanıtlarını merak ediyor ve araştırıyor.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, eğer bir tapu üzerinde birden çok hisse varsa alım satım gibi konularda bazı problemler çıkıyor. Söz konusu kararların ortak alınması gerekiyor ve ne yazık ki bu da pek mümkün olmuyor.

Haber Global'de yer alan habere göre, hisseli tapu sahibi olan bir kişiler sahip olduğu payı başkasına devretmek istediği takdirde farklı yollar izleyebiliyor. Yine verilen bilgilere göre, hisseli tapu, birden çok kişi tarafından ortak kullanılan bir taşınmaz malı ifade edior ve bu sebeple de hisse sahipleri arasında ortak kararlar alınması gerekiyor.

tapu

HİSSELİ TAPU NE DEMEK?

Konu ile ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olanların isimlerinin ve sayılarının yer aldığı tapu türünün ismidir.

Yine verilen bilgilye göre, söz konusu bir taşınmaz mal yalnızca bir kişiye ait olabildiği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. Böyle bir durumda söz konusu taşınmazın ortaklarının isimlerinin yer aldığı tapu türü "hisseli tapu" şeklinde isimlendirilir.

Ayrıca yine verilen bilgiye göre, elbirliği mülkiyeti ve paylı mülkiyet olmak üzere iki farklı tipte hisseli tapu var. Aktarılan detaylara göre, elbirliği mülkiyetinde paydaşların hangi bölgede ne kadar hak sahibi olduğu belirtilmez. Dolayısıyla elbirliği mülkiyetinde paydaşların kendi aralarında kimin hangi bölgede, ne kadar hak sahibi olduğuna karar vermesi gerekir.

Yine verilen bilgilere göre, paylı mülkiyette ise söz konusu olan taşınmaz mal üzerinde hak sahibi olan hissedarlar arasında hangi oranda hak sahibi olunduğu yani pay oranları bellidir.

 

HİSSELİ TAPU SATILIR MI? HİSSELİ TAPU NASIL SATILIR?

 

Yine paylaşılan detaylara göre, hisseli tapusu olan vatandaşlar kendilerine düşen hisse paylarını istedikleri gibi satabilir. Yine verilen bilgiye göre, ancak bu satışlarda döneme önalım hakkı da giriyor. Eğer bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı başka hissedarlardadır. Ve yine verilen bilgiye göre, bundan kaynaklı bu önalım hakkı müessesesi kullanıldıktan sonra 3. vatandaşlara satış yapılmalıdır.

hisseli-tapu

Yine paylaşılan detaylara göre, hisse payını satacak olan şahısın noter kanalıyla bu payını başka hissedarlara satış teklifini ihtarname olarak göndermesi gerekir. Bu ihtarnamenin sonrasında da başka hissedarlar satışa çıkarılmış olan hisseyi satın alsalar da almasalar da satışa çıkaran hissedar için sorun kapanacaktır. 

Yine konu ile ilgili olarak verilen bilgiye göre, eğer hissedarlar hisse payını almaya yanaşmazlarsa o vakit o hisse 3. vatandaşlara satılabilir. Bu satışa da herhangi bir biçimde hissedarlar itirazda bulunamaz.

Ayrıca hisse sahibinin kabul edilen fiyattan sonra noter huzurunda düzenlenecek olan bir sözleşmeyle payını devretmesi gerekiyor. Bu sözleşmede, gayrimenkulün hisse payı, adresi, tapu kaydı, satış tutarı ve tarafların kimlik bilgilerinin bulunması gerekir. Ayrıa sözleşmenin düzenlenmesi ve imzalanması sonrasında, tapu sicil müdürlüğüne başvuru yapılarak hisseli tapunun devri de gerçekleştirilebilir.

 

Hisseli tapunun satış işlemi için belirlenmiş olan fiyatın diğer hisse sahipleri tarafından kabul edilmemesi halinde de mahkeme yoluyla payın satışı istenebilir. Fakat mahkeme sürecinin uzun ve masraflı olması sebebiyle, hisse sahiplerinin öncelikle uzlaşma yoluna gitmeleri her zaman daha doğru yol olarak belirtilir.

 

Başkasına ait tapu sorgulanır mı? Başkasına ait tapu nasıl sorgulanır? Hemen bakın!

Altının piri İslam Memiş tek tek duyurdu, bu yeni rakamı görenin ayakları yerden kesildi!

EYT'de bir son dakika gelişmesi daha! 3600 prim günüyle kimlere emeklilik yolu açılacak?