Kademeli Emeklilikte Belirsizlik Devam Ediyor: Çalışanların Beklentileri Yüksek

2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'na giriş yapmış milyonlarca SSK ve Bağ-Kur'lu çalışan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kaçırdıktan sonra kademeli emeklilik düzenlemesini umutla bekliyor.

Kademeli Emeklilikte Belirsizlik Devam Ediyor: Çalışanların Beklentileri Yüksek

Kademeli Emeklilik Nedir?

Kademeli emeklilik, emekli olmayı planlayan bireylerin, yaş ve prim gün sayısı gibi belirli kriterlere kademeli olarak ulaşmasıyla emekli olabilmelerini sağlayan bir sistemdir. Geleneksel emeklilik sisteminde belirli bir yaş sınırı ve prim gün sayısı şartları kesin olarak belirlenmişken, kademeli emeklilikte bu koşullar esnek bir yapıya kavuşur. Her iki koşulun da kademeli olarak yerine getirilmesiyle bireyler emekli olabilir.

Kademeli Emeklilik Neden Önem Kazandı?

2000-2008 yılları arasında Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) giriş yapmış olan SSK ve Bağ-Kur’lu milyonlarca çalışan, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinden faydalanamayan kesim olarak bilinir. Bu dönemde işe başlayan çalışanlar, EYT düzenlemesini bir gün veya birkaç ay farkla kaçırdıklarından dolayı, emeklilik koşullarının kolaylaştırılmasını talep ediyor. Kademeli emeklilik sistemi, bu mağduriyetin giderilmesi açısından önem taşır.

Kademeli Emeklilikte Belirsizlik Devam Ediyor: Çalışanların Beklentileri Yüksek

Kademeli Emeklilik Çıkacak Mı?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, son dönemde kademeli emeklilik sistemiyle ilgili açıklamalar yaparak bu konuda bir çalışma olmadığını belirtti. Işıkhan, staj sigortasının da emeklilik hesaplamalarına dahil edilmesini isteyen talepleri değerlendirerek, bu konularda herhangi bir düzenlemenin gündemde olmadığını söyledi. Bu açıklama, kademeli emeklilik konusunda umutlu olan birçok çalışanın beklentilerini azaltırken, torba yasayla bu düzenlemenin Meclis'e getirileceğine dair haberlerin netliğe kavuşmasını da bekliyorlar.

Staj Sigortası ve EYT Düzenlemesi

Staj sigortası ile ilgili düzenlemede EYT kapsamına dahil olamayan çalışanlar, staj döneminin de emeklilik hesaplamalarına eklenmesini talep ediyor. 9 Eylül 1999'dan önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan fakat EYT kapsamını bir gün veya birkaç ay farkla kaçıran kişiler, yaşanan mağduriyetin giderilmesini istiyor. Ancak mevcut durumda staj sigortası veya kademeli emeklilik konusunda net bir çalışma olmadığını belirten Bakan Işıkhan, bu tür düzenlemelerin kısa vadede yürürlüğe girmeyeceğini ifade etti.

Kademeli emeklilikle ilgili belirsizlik devam ederken, çalışanlar Meclis'e geleceği iddia edilen torba yasayla düzenlemelerin netleşmesini bekliyor.