Kalp krizinin en erken belirtisi meğer buymuş!

Kalp krizi, kalp kasına yeterli kan akışının kesilmesi sonucu oluşan ciddi ve hayati bir durum olarak belirtiliyor. Peki kalp krizinin en belirgin belirtisi ne? 

Kalp krizinin en erken belirtisi meğer buymuş!

Kalp krizi, kalp kasına yeterli kan akışının kesilmesi sonucu oluşan ciddi ve hayati bir durumdur. Kalp krizi belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bazı belirtiler kalp krizinden bir gün önce bile ortaya çıkabilir. İşte kalp krizinin en erken belirtisiymiş ve tehlikede olduğunuzu gösteren o işaret.

Kalp Krizinin En Erken Belirtisi: Nefes Darlığı

ABD’nin Los Angeles kentindeki Smidt Kalp Enstitüsü’nde yapılan yeni bir araştırma, kalp krizinin bir gün önce sinyal verebileceğini ortaya koydu. Hakemli bilimsel dergi Lancet Digital Health’te yayımlanan bulgulara göre kalp krizinden önce kadınlarda nefes darlığı, erkeklerde ise göğüs ağrısı görülüyor. Nefes darlığı, kalbin yeterli oksijen alamadığı anlamına gelebilir. Bu nedenle, nefes alıp vermede zorluk, hırıltı veya çarpıntı gibi belirtiler yaşarsanız, vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız.

Kalp krizinin en erken belirtisi meğer buymuş!

Tehlikede Olduğunuzu Gösteren O İşaret: Kulak Memesi Kırışıklığı

Kalp krizinin bir diğer erken belirtisi de kulak memesi kırışıklığı olabilir. Araştırmacılar kulak memesi kırışıklıkları ile koroner arter hastalığı arasında bir bağlantı bulmuşlardır. Kırışıklık genellikle 45 derecelik bir açı oluşturur ve çapraz olarak geriye doğru uzanır. Kulak memesindeki kırışık her zaman kalp hastalığı belirtisi olmasa da uzmanlar, değişikliği yaşarsanız bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyor. Kulak memesinin çapraz kıvrımı, adını kulak kepçesinin açıklığından kulak memesine kadar olan çizginin kardiyovasküler hastalıkların, diyabetin ve erken yaşlanmanın gelişimini tahmin edebileceğini söyleyen Frank Sanford’dan almıştır. Frank bu bağlantıyı 1970’lerde gözlemledi ve o zamandan beri uzmanlar konuyla ilgili çok sayıda çalışma yürüttüler.

Kalp krizi, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kalp sağlığınızı korumak için sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, stresi azaltmak ve düzenli kontroller yaptırmak önemlidir. Kalp krizi belirtilerini fark ettiğinizde ise hemen 112’yi arayın veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurun. Kalp krizi hayatınızı kurtarabilir.