Kasım ayı sebzeleri nelerdir? Kasım ayında hangi sebzeler tüketilir?
Sonbaharın son ayı olan Kasım ayında hangi sebzeler tüketilir? Kasım ayı sebzeleri nelerdir? İşte Kasım ayı sebzeleri...
Kasım ayında, özellikle kış sebzeleri olarak bilinen ve bol miktarda vitamin, mineral ve lif içeren sebzeler tüketilmelidir. Bu sebzeler, hem sağlıklı hem de lezzetli yemekler hazırlamak için idealdir. Kasım ayında yetişen ve tüketilebilen sebzeler şunlardır:
Karnabahar: Kış sebzelerinin başında gelen karnabahar, kalsiyum, potasyum, fosfor, demir, magnezyum, C vitamini ve folik asit gibi besin öğeleri açısından zengindir. Karnabahar, bağışıklık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, kansere karşı korur ve kemik sağlığını destekler1. Karnabahar, çorba, salata, kızartma, fırın, graten, mücver, köfte gibi pek çok yemekte kullanılabilir.
Kereviz: Kereviz, hem kökü hem de sapları tüketilebilen bir sebzedir. Kereviz, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, C vitamini, B6 vitamini ve K vitamini gibi besin öğeleri içerir. Kereviz, idrar söktürücü, kan temizleyici, sindirim düzenleyici, iltihap giderici, tansiyon düşürücü ve stres azaltıcı etkilere sahiptir2. Kereviz, çorba, salata, yahni, pilav, püre, turşu gibi pek çok yemekte kullanılabilir.
Ispanak: Ispanak, yapraklı bir sebze olup, demir, kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor, A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve folik asit gibi besin öğeleri içerir. Ispanak, kan yapıcı, bağışıklık güçlendirici, göz sağlığını koruyucu, sindirimi kolaylaştırıcı, kansızlığı önleyici ve kemik sağlığını destekleyici etkilere sahiptir3. Ispanak, yemeği, böreği, çorbası, salatası, mücveri, omleti, makarnası gibi pek çok yemekte kullanılabilir.
Pırasa: Pırasa, soğan ailesinden bir sebze olup, kalsiyum, demir, potasyum, folik asit, niasin, pantotenik asit, fosfor, sodyum ile A, C, E ve K vitamini içerir. Pırasa, güçlü bir antioksidan olup, kansere karşı korur, damar sertliğini önler, kolesterolü düşürür, kan dolaşımını düzenler, kemikleri güçlendirir, bağırsak sistemini iyileştirir, idrar söktürür, kansızlığı önler, saç dökülmesini engeller, böbrekleri ve karaciğeri temizler, kış hastalıklarına karşı korur, iştah açar, gut hastalığına karşı etkilidir ve kan şekerini düzenler4. Pırasa, yemeği, köftesi, çorbası, muffini, böreği veya omleti gibi pek çok yemekte kullanılabilir.
Havuç: Havuç, toprak altında yetişen ve turuncu renkli bir sebzedir. Havuç, potasyum, kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir, A vitamini, C vitamini, E vitamini, K vitamini ve beta karoten gibi besin öğeleri içerir. Havuç, göz sağlığını korur, bağışıklık sistemini güçlendirir, cildi güzelleştirir, sindirimi kolaylaştırır, kan şekerini düzenler, kansere karşı korur, kalp ve damar sağlığını destekler, karaciğeri temizler, diş ve diş etlerini sağlıklı tutar, idrar söktürür ve enfeksiyonlara karşı etkilidir5. Havuç, çorba, salata, yemek, kek, tatlı, turşu, suyu gibi pek çok yemekte kullanılabilir.
Şalgam: Şalgam, turp ailesinden bir sebze olup, beyaz veya mor renkli olabilir. Şalgam, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, C vitamini, B6 vitamini ve folik asit gibi besin öğeleri içerir. Şalgam, sindirimi kolaylaştırır, bağışıklık sistemini güçlendirir, kanı temizler, karaciğeri korur, safra taşı oluşumunu önler, idrar söktürür, böbrekleri temizler, romatizma ve gut hastalığına karşı etkilidir, cilt sağlığını destekler, kansızlığı önler ve kış hastalıklarına karşı korur. Şalgam, yemeği, salatası, turşusu, suyu gibi pek çok yemekte kullanılabilir.
Soğan: Soğan, soğangillerden bir sebze olup, beyaz, kırmızı veya mor renkli olabilir. Soğan, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, C vitamini, B6 vitamini ve folik asit gibi besin öğeleri içerir. Soğan, güçlü bir antioksidan olup, kansere karşı korur, kan şekerini düşürür, kolesterolü düşürür, tansiyonu düzenler, kalp ve damar sağlığını destekler, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı etkilidir, sindirimi kolaylaştırır, idrar söktürür, böbrekleri temizler, saç dökülmesini önler, cilt sağlığını korur ve kış hastalıklarına karşı korur. Soğan, yemeği, salatası, çorbası, kızartması, turşusu, suyu gibi pek çok yemekte kullanılabilir.