Ketojenik diyet ne demek? Ketojenik diyet nasıl yapılır? Uygulaması zor mu? Gerçekten kilo verdiriyor mu?
Son zamanlarda kilo verdirme amacı ile bir çok diyet denenir hale geldi. Ketojenik diyet ne demek? Ketojenik diyet nasıl yapılır? Gerçekten kilo verdiriyor mu?
Son zamanlarda kilo verdirme amacı ile bir çok diyet denenir hale geldi. Ketojenik diyet ne demek? Ketojenik diyet nasıl yapılır? Gerçekten kilo verdiriyor mu?
Son zamanlarda popüler olan bir diyet de Ketojonik diyettir. Peki Ketojenik diyet ne demek? Ketojenik diyet nasıl uygulanır? Ketojenik diyet gerçekten kilo verdiriyor mu?
Zayıflama amacı ile uygulanmaya başlanan Ketojenik diyet temel olarak diyetle alınan enerjinin besin öğelerine dağılımı diğer diyetlere göre çok daha farklıdır. Ketojenik diyette karbonhidrat içeriği çok düşük, protein ve orta yap içeriği ise oldukça yüksek.
Ketojenik diyet çok popüler bir diyettir. Ancak Ketojenik diyet uygulaması oldukça zordur ve doktor kontrolünde yapılması tavsiye edilir.
Karbonhidrat ve protein kaynaklarının oldukça kısıtlı olduğu ve diyet içeriğinin çok büyük bir kısmının yağlardan oluştuğu diyet olarak bilinen Ketojenik diyet uygulaması da biraz zordur. Normal sağlıklı beslenme planlarına kaçınılan pek çok besin türü bu diyetlerde temel enerji kaynağı olur.
Yüksek yağ içeriği, düşük karbonhidrat ve protein içeriği nedeniyle bu diyetlerin uygulanması zor olup uzun süre devam ettirilmesi hem zorlayıcı hem de sağlık açısından riskli olabilmektedir. Özellikle karbonhidratlar konusunda oldukça katı olan bu beslenme tarzında ekmek, tahıllar, undan üretilen her türlü besin ve şeker gibi karbonhidrat kaynakları katı yasaklar arasındadır. Diyetin büyük bir kısmı yağ kaynakları olan kaymak, krema, mayonez benzeri besinlerden meydana gelir.
Ketojonik diyeti kimler uygular?
Başta kilo vermek isteyenler olmak üzere bu diyet epilepsi yada bazı metabolizma hastalıkları, Parkinson, Alzheimer, beyin ve sinir sistemi hastalıkları, otizm, bazı ruhsal ve mitokondriyal hastalıklarda da tedavi sürecine yardımcı olması amacıyla uygulanabilir.
Ketojonik diyet sağlıklı mı?
Sağlık yönünden oluşturduğu riskler nedeniyle bu diyetin zayıflama amacıyla tercih edilmesinin güvenilir olup olmadığı hakkında henüz kanıtlanmış sonuçlara ulaşılamamıştır. Bu nedenle ketojenik diyet, mutlaka hekim tarafından önerildiği durumlarda, sağlık kontrollerinin sürekli ve düzenli olarak yaptırılması şartı ile kısa süreli olarak uygulanmalıdır. Diyetin temel amacı; düşük karbonhidrat alımı ile vücudun ketozis moduna geçirilmesi ve vücut depolarında yer alan yağların yakılmaya başlamasının sağlanmasıdır. Diyetin karbonhidratlar yönünden oldukça kısıtlı olması yalnızca en çok bilinen karbonhidrat kaynakları olan ekmek, tahıllar, hamur işleri gibi besinleri değil meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar, kuru baklagiller gibi birçok besin türünün tüketilememesine neden olur.
Ketojonik diyet zararlı mı?
Ketojenik diyetler herkesin uygulaması mümkün olmayan, ancak belirli tıbbi analizler ve tetkikler yapıldıktan sonra ketojenik diyet uygulamasında sakınca görülmeyen hastalarda uygulanabilen bir beslenme türüdür. Zor ve riskli bir diyet olmasından dolayı hiçbir birey bu diyeti bir sağlık kuruluşuna danışmadan uygulamamalıdır. Diyetin yapılıp yapılamayacağına karar verilmesi, diyetin planlanması, bu süreçte yapılacak her türlü tetkik ve incelemeler doktor ve diyetisyen kontrolünde yapılmalıdır. Bu diyet bir çok riski beraberinde getirir. Ketojonik diyet, kanda artan keton cisimcikleri nedeniyle ketozis tablosunun oluşabilme ihtimali mevcuttur. Metabolizma hızı yavaşlama ğilime girebilir. Kabızlık sorunu yaşabilir. Damar hastalıkları açısından oldukça risklidir.
Ketojonik diyet nasıl yapılır?
Ketojenik diyetlerde içerik hesaplaması yapılırken diyette yer alacak besin ögesi miktarlarının birbirlerine olan oranı belirlenir. Bu aşamada 5/1, 4/1, 3/1, 2/1, 1/1 gibi oranlardan biri kullanılır. Bu oranlar, diyette yer alan toplam yağ miktarının karbonhidrat ve proteinlerin toplamına olan oranını gösterir. Doktor kontrolünde yapılmalıdır.
Ketojonik diyet ne demek?
Normal beslenme düzeninde vücut; enerji elde etmek için birinci öncelik olarak karbonhidratları, karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda yağları ve proteinleri kullanır. Ketojenik diyetlerde karbonhidrat ve protein içeriği çok düşük bir düzeyde tutulduğu için vücut ihtiyaç duyduğu enerji miktarının tamamına yakınını yağlardan karşılar. Vücutta karbonhidrat dışı kaynaklardan enerji edildiği durumlarda keton cisimcikleri açığa çıkar. Ketojenik diyetler de adını buradan alır.