Miras paylaşacak kardeşler aman dikkat! Malların çoğu tek bir kardeşe kalabilir!

Son zamanların en çok konuşulan konuları arasında yer alan miras paylaşımlarında kardeşler arasında yaşanan anlaşmazlıklar karşısında atılabilecek adımlar pek çok kişi tarafından araştırılıyor. Peki kardeşler eşit payda miras almak zorundalar mı?

Miras paylaşacak kardeşler aman dikkat! Malların çoğu tek bir kardeşe kalabilir!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen miras paylaşımları aileler arasında birliği yok ederken anlaşmazlıkların da çoğu kardeşler arasında yaşanıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konsu bu anlaşmazlıkları miras bırakan anne ve babaların adil olmayan uygulamaları da körüklüyor. Yasal uygulama uygulandığı zaman herhangi bir sorun çıkmayacakken çocuklar arasında ayrım yapan bazı uygulamalar da büyük bir krize sebep oluyor. Yalnızca böyle bir sebep nedeniyle hayatları boyunca kardeşleri ile küs kalan ve hatta bir daha yüz yüze bakmayan insanlar da bulunuyor.


MİRAS PAYLAŞIMI

Verilen bilgilere göre miras paylaştırılacağı zaman kardeşler arasındaki dağılımın nasıl olacağı da pek çok kişi tarafından merak ediliyor ve araştırılıyor. Öncelikle eğer ortada herhangi bir vasiyetname yoksa, miras bırakan anne ya da baba sağlığında mirasının bir bölümünü bir ya da birden fazla çocuğuna devretmemişse o zaman tamamen miras hukukunun genel kaideleri ile paylaşım yapılıyor. Söz konusu bu durumda bir kardeşin diğer kardeşten bir üstünlüğü de olmaz. Bir kardeş ne kadar miras payı alıyorsa diğer kardeşler de o kadar miras payı alır.

Miras paylaşacak kardeşler aman dikkat! Malların çoğu tek bir kardeşe kalabilir!

VASİYETNAME VARSA NE OLUR?

Miras paylaştırılacağı esnada eğer miras bırakanın vasiyetnamesi ortaya çıkarsa ilk olarak gerçekleştirilecek işlem bu vasiyetnamenin geçerli olup olmadığını tespit etmek olmalı. Konu ile ilgili olarak bir örnek vermek gerekirse, zorla yapılan bir vasiyetname geçerli olmayacağı gibi saklı payların korunmadığı bir vasiyetname de hukuken kabul görmez.

Söz konusu vasiyetname geçerliyse o zaman vasiyetnameye göre miras paylaşımı yapılır. Fakat o vasiyetnamede çocukların saklı payları kardeşlerden birisine ya da 3. bir kişiye devredilemez. Böyle yapılan bir vasiyetname kuralına göre yapılsa dahi bozulur.


KARDEŞLER NASIL FARKLI PAY ALIR?

Uşak Gündem'in aktardığı habere göre eğer miras bırakan çocukları arasında ayrım yapmayı kafasına koymuşsa hukuken bunu yapabilir. Mal varlığının yarısını çocuklarından bir tanesine çok kolay bir şekilde devredebilir. Fakat kalan dier yarısında diğer çocukların da payı olacağı için bunu yapamaz. Söz konusu bu durumda mal varlığının yarısını alan kardeş ayrıca diğer yarısı için kardeşleriyle paylaşıma giderek hak alacak ve mirasın önemli bir bölümüne de ahip olacak. Üstelik tüm bunlar dışında bu miras paylaşımı hukuki olduğu için herhangi bir biçimde bozulamayacaktır.