Sigarayı Bırakmak İçin Nikotin Bandı Kullanımı Etkili Olur Mu?

Doktorlar, sigarayı bırakma aşamasında nikotin yoksunluğunun neden olduğu semptomları önlemek için yerine koyma tedavisi dediğimiz bir tedavi geliştirmiş ve

Sigarayı Bırakmak İçin Nikotin Bandı Kullanımı Etkili Olur Mu?

Yaktığımız son sigarayı da söndürdüğümüz için vücudunuzdaki nikotin oranı hızla düşmeye başlıyor.

Yaktığımız son sigarayı da söndürdüğümüz için vücudumuzdaki nikotin oranı hızla düşmeye başlıyor. Nikotin oranı belli bir seviyeye düştükten sonra tekrar sigara içme isteği duyarız. Sigarayı bıraktıktan sonra tekrar sigara içemeyeceğimiz için nikotin yoksunluğu yaşıyoruz. Sigarayı bırakmamızı en çok zorlayan şey nikotin yoksunluğudur. Bu yoksunluğun etkileri; baş ağrısı, mide bulantısı, sinirlilik, uyku bozukluğu, konsantrasyon eksikliği gibi şeyler.

Doktorlar, sigarayı bırakma aşamasında nikotin yoksunluğunun neden olduğu semptomları önlemek için yerine koyma tedavisi dediğimiz bir tedavi geliştirmiş ve bu tedavinin en önemli aracı olarak vücudumuza yapışan nikotin bandı adı verilen bantlar geliştirmiş ve Vücudumuzun ihtiyaç duyduğu nikotini zararsız yollarla almamızı sağlar. Bu bantlar sayesinde sigarayı bıraktığımızda vücudumuzdaki nikotin seviyesi korunacak ve ruhumuzun tekrar sigara içmeyi istemesinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Böylelikle sigarayı bırakmak isteyenler, el ve dudak alışkanlıklarının yanı sıra sigaranın psikolojik bağımlılığı ile mücadelede daha rahat olacaktır.

Sigarayı Bırakmak İçin Nikotin Bandı Kullanımı Etkili Olur Mu?

Nikotin Bant Çeşitleri

Nikotin bantları, içlerindeki nikotin içeriğine göre 3 türe ayrılır. Sigara alışkanlığımıza göre; Günlük içtiğimiz sigara sayısına göre uygun nikotin bantlarını kullanmalıyız.

  • 1 No’lu Bantlar: Günde 1 paket veya daha fazla içenler tarafından kullanılmalıdır. 21 mg nikotin içerir.
  • 2 No’lu Bantlar: Günde yarım paket veya daha fazla içenler tarafından kullanılmalıdır. 14 mg nikotin içerir.
  • 3 Nolu Bantlar: Günde yarım paketten az sigara içenler tarafından kullanılmalıdır. 7 mg nikotin içerir.

Doğru nikotin bandını seçmek için doktorunuza danışın. Nikotin bantları eczanelerde satılan ilaçlardır. Kötüye kullanım, büyük sağlık sorunlarına neden olabilir.

Nikotin Bandı Nasıl Kullanılır

Öncelikle alo 171 sigara bırakma hattını arayabilir ve sigara bırakma merkezlerinden birinden randevu alarak işe başlayabilirsiniz. Nikotin bandı, nikotin sakızı ve benzeri tüm sigara bırakma ürünlerinin doktor gözetiminde kullanılması faydalıdır. Doktorunuzun önerdiği bir tür nikotin bandı satın alarak tedaviye başlayabilirsiniz.

Nikotin bandı vücudumuzun üst kısımlarına ve tüysüz bir bölgeye yapıştırılmalıdır. Genellikle iç kollar tercih edilir. Ancak gün içerisinde görülmesini istemiyorsanız omuz, göğüs altı gibi birçok farklı bölgeye uygulayabilirsiniz. Genellikle 16-24 saatlik bantlar vardır. Sabah uyandığınızda bandı yapıştırmanız ve akşam yatmadan önce çıkarmanız önerilir. Uyuduğumuzda bandın vücudumuzda olmamasına dikkat etmeliyiz. Uyurken vücudumuza aldığımız nikotin korkulu kabuslara neden olabilir. Bunun dışında kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyon gibi etkileri olabilir. Bandı bir günden fazla kullanmamalıyız.

Sigarayı Bırakmak İçin Nikotin Bandı Kullanımı Etkili Olur Mu?

Nikotin Bandı İşe Yarar Mı?

Bu belki de sigarayı bırakmak isteyenler için en önemli sorulardan biridir. Evet, nikotin yama tedavisi gerçekten işe yarayan bir tedavi türüdür. Bununla birlikte, sigaraicainzararlari.net olarak tek başına bir ikame tedavisi olan nikotin bantları veya nikotin sakızlarını önermiyoruz. Bunun yerine, bu tedaviyi bir yardım olarak kullanabilirsiniz.

Nikotin Yamalarının Yan Etkileri Nelerdir?

Nikotin bandının yapıştırıldığı yerde alerjik reaksiyona neden olabilir. (Şişlik, şişlik, kaşıntı vb.)
Vücutta kaşıntı, uyuşukluk, halsizlik, uyku hali, baş ağrısına neden olabilir. Aşırı dozda; Kalp çarpıntısı ve mide bulantısı meydana gelebilir. Nadir durumlarda; rüya görme, artrit, anksiyete, duygusal değişiklikler, kabızlık veya ishal, eklem ve sırt ağrısı.

Nikotin Bandının Zararları

Nikotin bantlarının yan etkileri dışında herhangi bir zararı yoktur. Hekim kontrolünde kullanıldıktan sonra kullanımında herhangi bir sakınca yoktur. Nikotin bantları sigara gibi bağımlılık yapmaz. Genellikle 15 gün ile 1 ay arasında kullanılır ve tamamen sigarayı bıraktıktan sonra kullanmayı bırakabilirsiniz.