Stevia bitkisi nedir? Ne için kullanılır?

Şeker otu olarak da adlandırılan stevia bitkisi, çok uzun yıllardır ve pek çok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle obezite ve şeker

Stevia bitkisi nedir? Ne için kullanılır?

TATLANDIRICI OLARAK KULLANILAN STEVIA’NIN FAYDALARI VE YAN ETKİLERİ!

Şeker otu olarak da adlandırılan stevia bitkisi, çok uzun yıllardır ve pek çok ülkede doğal tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Özellikle obezite ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıkları bulunan kişiler için şeker kullanımına alternatif olarak sunulan stevia bitkisi, geleceğin bitkisi olarak nitelendiriliyor.

Brezilya ve Paraguay’da yüzyıllardan beri tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleri nedeniyle kullanılan stevia biline adıyla şeker bitkisi ya da şekerotu, Japonya’da da otuz yılı aşkın bir süredir tatlandırıcı ve gıda katkı maddesi olarak kullanılmaktadır. Ntv.com.tr‘de yer alan haberin içeriğine göre; bu bitkiden elde edilen özün, kan şekerini önemli derecede düzenleyici etkileri olduğu söylenmektedir. Stevia bitkisinin insülin duyarlılığını ve hatta salınımını arttırıcı etkilerinin de olduğunu gösteren bazı araştırmaların varlığı diyabet tedavisinde kullanımını daha da destekler niteliktedir. Stevia bitkisinin ihtiva ettiği yani içerdiği Steviosid maddesi, vücudumuzdaki tat duyuları tarafından normal şekerin 250 katı bazen de 300 katı kadar daha şekerli olarak algılanmaktadır. Bu nedenle bir tutam şeker bitkisi tozu, bir litre çay, kahve veya diğer içecekleri kafi miktarda tatlandırmaya yeterli olmaktadır. Ama her şeyin azı karar çoğu zarar olduğu gibi, hem faydası hem de zararı olabileceği gibi, stevia bitkisinin de hem faydaları hem de zararları diyebileceğimiz yan etkileri mevcuttur.

Stevia bitkisi nedir? Ne için kullanılır?

STEVIA’NIN FAYDALARI VE YAN ETKİLERİ!

Diyet, şeker hastalığı, İnsülin direnci rahatsızlığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri bulunmakta olan Stevia, aynı zamanda mide ve bağırsak florası ile asit alkali dengesini de korumaktadır. Bununla birlikte stevia bitkisinin aşırı kullanımının özellikle erkeklerde sperm üretimini önemli derecede azaltarak kısırlığa neden olduğu hususunda çeşitli bilimsel araştırmalar da bulunmaktadır. O yüzden çok dikkatli olunmalıdır. Stevia bitkisinin Amerika ve Kanada’da kullanımına uzun süreler yasak getirilmiştir. Ancak buna nazaran Japonya’da yıllarca bu bitki kullanılmış ve kullananlar üzerinde de hiçbir yan etki göstermemiştir. Latin Amerika’da çeşitli ülkelerin halkları da yüzyıllardan beri bu bitkiyi kullanmaktadır. En son olarak ABD ve Kanada bitki üzerindeki yasakları kaldırıp, kullanımını ve faydalanılmasını serbest bırakmıştır.

Bununla birlikte Paraguay’da özellikle kırsal kesimdeki yerli halk, stevia bitkisini doğum kontrolü için kullanmakta olup bu durum bitkinin sperm azaltıcı etkisini doğrulamaktadır. Türkiye’de ilk kez 2009 yılında Antalya’da üretilmeye başlanmıştır.