Tapu sahipleri dikkat! Birden fazla kişiye ait tapusu olan parsel nasıl bölünür?

Pek çok tapu sahibi birden fazla kişiye ait tapusu olan parselin nasıl bölüneceği ile ilgili araştırmalar yapıyor. Peki birden fazla kişiye ait tapusu olan parsel nasıl bölünür? İşte o sorunun yanıtı....

Tapu sahipleri dikkat! Birden fazla kişiye ait tapusu olan parsel nasıl bölünür?

İşi Tapu ve Kadastro Müdürlüğü'ne düşenlerin yanıtını en çok araştırdığı  sorular kurum tarafından yanıtlandı. Yanıtları merak edilen sorular şu şekilde; "İki paylı bir arsanın parseli nasıl bölünür? Hibe edilecek taşınmazlarda nasıl işlem uygulanır?" 

Şimdi gelelim ilk soruya, "Kardeşimle bir arsa aldık kendi payımı ayırmak istiyorum işlem nasılgerçekleşir?" sorusuna verilen yanıtta Bölünme/İfraz; İlgilisinin talebi üzerine, bir parselin İmar Kanunu'nun 15 ve 16. maddeleri uyarınca iki veya daha fazla parçalara bölünmesi işlemi olduğu belirtilerek;

 

-Kimlik belgesi (Taraflara ve eğer varsa temsilcilerine ait)

-Eğer söz konusu işlemde temsil varsa temsile ilişkin belge (Vekâletname, vasi kararı vb.)

-Değişiklik dosyası (Serbest Mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu Kadastro Müdürlüğü tarafından kontrol edilerek onaylanmış olması gerekli.

-Emlak beyan değerini gösteren belge (Taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınır.)

Encümen kararı/İl idare kurulu kararı (Mücavir alan içinde Belediye encümen kararı, mücavir alan dışındaysa İl Özel İdaresi kararı gerekir.)

Tapu sahipleri dikkat! Birden fazla kişiye ait tapusu olan parsel nasıl bölünür?

Bağış işlemi için istenen belgeler hangileridir ve söz konusu işlemin mali yönü nedir?

 

Bağış (hibe) işlemleri için Tapu Müdürlüğü tarafından istenen belgeler şu şekilde belirtildi;

 

-Kimlik belgesi (Taraflara ve eğer varsa temsilcilerine ait)

-İşlemde temsil var ise temsil belgesi (Vekâletname, vasi kararı, yetki belgesi)

-Emlak vergisi değeri (1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu hükümlerine göre her sene belirlenen emlak vergisi değerlerinin, her sene 1 Ocak tarihinden önce elektronik ortamda ve eksiksiz olarak tapu dairelerine gönderilmesi gerekmektedir).

-Bina vasıflı taşınmazlarda zorunlu deprem sigortası

Tapu sahipleri dikkat! Birden fazla kişiye ait tapusu olan parsel nasıl bölünür?

İşlemin mali yönü şu şekilde;

 

Haber Global'in aktardığı detaylara göre, emlak beyan değerinden düşük olmamak şartıyla bağış için beyan edilen değer üzerinden binde 68,31 oranında tapu harcı, bağışı kabul edenden taraftan tahsil edilir. 

Yine verilen bilgilere göre, Hibe işleminden sonra yapılacak olan ilk işlemde taşınmazın hibe ilişiği aranacak.  

Ayrıca, 4 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 34. bölümüne  ekli  (I)  sayılı  Tarife  Cetveli  gereğince Döner Sermaye Ücreti tahsil edilir.

Yapı kullanma izin belgesini, vaziyet planını ve mimari projeyi nereden temin edebilirim? sorusuna ise yanıt olarak, soru konusunun Tapu ve Kadastro Müdürlüğü yetki görev ve sorumlulukları kapsamına girmediği ve konunun ilgili kurumlara- yetkili İdarelere (mücavir alan sınırları içinde Belediye Başkanlığı İmar Müdürlüğüne ya da taşınmaz belediye mücavir alan sınırları dışında ise İl Özel İdaresine vs.) soru konusu edilmesi gerektiği kaydedildi.

 

Emlak Beyan Değerini gösteren belgenin geçerlilik süresi ne kadar?

Paylaşılan detaylara göre, Söz konusu belgenin tapu müdürlükleri tarafından işleme alınabilmesi için, o seneye ait olması gerekiyor.

 

Başkasına ait tapu sorgulanır mı? Başkasına ait tapu nasıl sorgulanır? Hemen bakın!

Altının piri İslam Memiş tek tek duyurdu, bu yeni rakamı görenin ayakları yerden kesildi!