Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır? Gayrimenkul alıp satacaklar aman dikkat!

Gayrimenkul alım satım işleminde temkinli davranmak isteyen vatandaşlar tapu ile ilgili araştırmaları nasıl ve nereden yapacakları ile ilgili detayları merak ediyor ve araştırıyor. Peki, tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır?  

Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır? Gayrimenkul alıp satacaklar aman dikkat!

 

Gayrimenkul alım satım işlemi yapmak isteyenler vatandaşlar ilk olarak tapu ile ilgili detayları araştırıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, söz konusu satış sonrasında mağduriyet yaşamak istemeyen vatandaşlar bazı kurumlara gidip araştırma yapabiliyor.

Aktarılan detaylara göre, eğer tapu temizse ve satış tutarında da anlaşılmışsa devir işlemi tapu dairesinde gerçekleştiriliyor. Yine bilgiye göre, alıcı veya satıcının müracaatı sonrasında gerekli olan tüm belgelerin de temin edilmesi ve tapu harcının da ödenmesi ile beraber söz konusu devir tamamlanmış oluyor.

Ayrıca yine paylaşılan detaylara göre, tapu harcı gerçek satış tutarı üzerinden ödeniyor. Hem alıcıların hem de satıcıların binde 20 oranında harç ödemesi gerekli. Alıcılar hem gayrimenkulün satış tutarını öderken hem de tapudaki masraflarını karşılıyor.

Hayat boyu yaptıkları birikimlerini yatırdıkları tapu ile ilgili olarak sorun yaşamak istemeyenler "Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır? Tapunun doğru olduğu nasıl anlaşılır?" gibi soruların cevapları ile ilgili bazı araştırmalar yapıyor.

Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır? Gayrimenkul alıp satacaklar aman dikkat!

TAPU SORGULAMA NEREDEN VE NASIL YAPILIR?

Pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan tapu sorgulama işlemleri tapu dairesine gidilerek gerçekleştirilebildiği gibi tapuya gitmeden internet üzerinden de gerçekleştirilebiliyor. Ayrıca yine verilen bilgilere göre söz konusu tapu bilgileri Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü aracılığıyla internet üzerinden de öğrenilebiliyor. Böylelikle tapunun doğru olup olmadığı da tespit edilebiliyor.

Fakat yine paylaşılan detaylara göre söz konusu bu uygulama kapsamında kişi sadece kendi üzerinde olan tapu bilgilerini görüntüleyebiliyor. Başkasının tapusu üzerinden sorgulama işlemleri tapu sahibi yanında olmadan gerçekleştirilemiyor.

Ayrıca yine verilen detaylara göre, E-devlet şifresi kişiye özel olup, bir başkasına verilmesi de kesinlikle önerilmiyor. Fakat yine aktarılan detaylara göre, tapu sahibi kendi bilgilerini girdikten sonra çıkan ekrandaki bilgileri alıcı ile paylaşıyor.

Tapunun temiz olduğu nasıl anlaşılır? Gayrimenkul alıp satacaklar aman dikkat!

TAPUNUN TEMİZ OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Paylaşılan detaylara göre, tapunun temiz yani üzerinde ipotek, haciz şerhi olup olmadığını öğrenebilmek için ilgili kurumlara müracaat etmek gerekiyor. Söz konusu taşınmaz malın sahibi olan kişi, internet yoluyla veya ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine gidip ilgili belgeyi isteyebiliyor. Ayrıca yine verilen detaylara göre, internetten sorgulama yine e-devlet şifresi ile gerçekleştirilebiliyor.

Ayrıca yine verilen detaylara göre, belediyelerin imar müdürlüğünde taşınmazların onaylı projeleri olup; projedeki bağımsız bölüm numarasıyla elinizdeki tapu senedindeki numaranın uyuşup uyuşmadığını kontrol etmeniz mümkün.