Temmuz Ayında Emeklilerin Gözleri Zamda! İşte Masadaki Rakamlar!

Türkiye'de milyonlarca emekli, temmuz ayında beklenen %25'lik zamla birlikte, enflasyonun alım gücüne etkilerini azaltmayı hedefliyor.

Temmuz Ayında Emeklilerin Gözleri Zamda! İşte Masadaki Rakamlar!

Türkiye'deki milyonlarca emekli, temmuz ayında yapılacak maaş zammına odaklanmış durumda. Yapılan hesaplamalara göre işçi ve çiftçi emeklilerine %25 zam yapılması bekleniyor.

Enflasyon Rakamlarına Göre Hesaplamalar

Geçim mücadelesi giderek zorlaşan milyonlarca emeklinin gündeminde, temmuz ayında maaş zammı var. Hesaplamalara göre, altı aylık enflasyonun %25.4 seviyesine ulaşması bekleniyor. Bu öngörüyle temmuz ayında en düşük emekli maaşlarına en az %25 zam yapılması planlanıyor.

Temmuz Ayında Emeklilerin Gözleri Zamda! İşte Masadaki Rakamlar!

Enflasyon Kaybını Telafi Etmek

Merkez Bankası'nın tahminleri doğrultusunda, ilk dört ayda %18.72 olarak kaydedilen enflasyonun, mayıs ayında %3 ve haziran ayında %2.54 daha artacağı öngörülüyor. Bu durumda, haziran sonunda tüketici enflasyonu %25.4'e ulaşacak gibi görünüyor. Temmuz ayında, memur ve emeklilere gerçekleşen enflasyon dikkate alınarak zam yapılacağı için, bu kesimlerin enflasyon kayıplarını kısmen telafi edebileceği düşünülüyor.

Beklenen Zam Oranları

Bu beklentiler ışığında, memur ve memur emeklilerine %9.17 enflasyon farkı ve %10 toplu sözleşme zammı ile toplamda %20.1 oranında zam yapılması planlanıyor. İşçi, esnaf ve çiftçi emeklilerine ise altı aylık enflasyon kadar, yani yaklaşık %25.4 oranında zam yapılması bekleniyor. Ancak, bu durum memur ve işçi emeklileri arasında 5.3 puanlık bir fark oluşturacak.

Asgari Ücretin Durumu

Enflasyon beklentileri doğrultusunda, şu anda 17.002 lira olan asgari ücretin reel alım gücü, haziran sonunda 13.558 liraya kadar düşebilir. İlk altı aylık enflasyon kaybını telafi etmek için asgari ücretin 1 Temmuz'dan itibaren en az 21.320 liraya çıkarılması gerektiği belirtiliyor. Zam yapılmazsa, asgari ücretin biraz üzerinde maaş alan 10 milyon çalışan açlıkla yüz yüze kalabilir.