Trafik Sigortasında Devrim Gibi Değişiklik! Fiyatlar Nasıl Belirlenecek?

1 Mayıs'tan itibaren trafik sigortası fiyatları, hasar maliyet endeksine endekslenerek belirlenecek. Yeni düzenleme neler getiriyor?

Trafik Sigortasında Devrim Gibi Değişiklik! Fiyatlar Nasıl Belirlenecek?

Yeni Trafik Sigortası Düzenlemesi Ne Getiriyor?

1 Mayıs 2024 itibarıyla Türkiye’de araç sahiplerini yakından ilgilendiren yeni bir trafik sigortası düzenlemesi yürürlüğe girecek. Türkiye Gazetesi yazarı Kaan Zenginli, bu yıl başından bu yana trafik sigortası poliçe fiyatlarının %30 arttığını belirtti. SEDDK'nın aldığı yeni kararla, trafik sigortası poliçe fiyatları, hasar maliyet endeksine endekslenerek belirlenecek.

Trafik Sigortasında Devrim Gibi Değişiklik! Fiyatlar Nasıl Belirlenecek?

Maliyet Endeksine Göre Belirlenen Fiyatlar

Finans uzmanı Selin Güler, yeni düzenlemenin detaylarını açıklarken, poliçe fiyatlarının, araç fiyatları, asgari ücret ve enflasyon gibi faktörlere bağlı olarak değişeceğini ifade etti. Güler, "Eğer Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmazsa, bu durum trafik sigortası fiyatlarına da yansıyacak ve büyük bir artış olmayacak," dedi.

Fiyat Farklılıkları ve Devlet Müdahalesi

Güler ayrıca, sigorta şirketleri arasında fiyat farklılıklarının olduğunu, devletin belirlediği 'tavsiye edilen fiyatlar'ın üzerine şirketlerin kâr marjı eklediğini belirtti. Yeni düzenleme ile bu durumun önüne geçilecek ve sigorta şirketleri, zarar ettiklerini iddia ederek fiyatları keyfi olarak artıramayacaklar.

Tüketicilere Yansıyacak Etkiler

Bu düzenleme, poliçe fiyatlarının geçmişteki gibi yüzde 100'ün üzerinde artış göstermesinin önüne geçecek. Güler, "Eski sistem devam etseydi, yıl sonunda poliçe fiyatları yıl başına göre yüzde 100'ün üzerinde artardı. Bu da birçok kişinin aracını parkta tutmaya devam etmesine neden olurdu." şeklinde konuştu. Yeni düzenleme, araç sahiplerinin ciddi mali yükler altına girmesini önleyerek, daha adil ve öngörülebilir bir sistemi teşvik edecek.