Hastalıklara karşı vücut direncini artıran besinler nelerdir? Bağışıklık sistemini arttıran gıdalar!
Kış yaklaşırken ve uzmanlar tarafından bu senenin çok soğuk olacağı bildirilirken hastalıklara karşı koruyan besinlerin neler olduğu merak edilir oldu. Şifa deposu olan gıdalar hangileridir? Hepsi ve daha fazlası haberimizde…
Havaların soğumasıyla ve kışın gelmesiyle birlikte Covid- 19 haricinde bu dönemde onun türevleri ve çeşitli kış hastalıkları da kendini göstermeye başlayacak. Özellikle okulların açılmasıyla da birlikte bu hastalıklar daha da tetiklenecek. Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sistemini güçlendiren besinlere yönelmek ise hastalıklardan korunmada önemli bir rol oynuyor. Cnnturk.com’da yer alan habere göre, Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Gözde Akın, bağışıklık sistemini güçlendiren gıdalar ve beslenme önerileri hakkında çok önemli bilgiler verdi.
Güçlü bir bağışıklık sisteminin temellerinden birisinin de yeterli ve dengeli beslenmek olduğunun altı çizildi. Vitamin ve mineraller dengeli beslenmenin çok önemli bir parçası olduklarından bağışıklık sisteminin en etkili oyuncularıdır. A, C ve E vitamini vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına destek olan antioksidanlardır. Besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi sırasında vitamin kayıpları yaşanabilmektedir. Vitamin kaybı en çok C vitaminince zengin olan besinleri pişirirken yaşandığı için, C vitamini içeren besinler bıçakla değil elle kesilmeli ve haşlama suyu kesinlikle dökülmemelidir. Bağışıklığınızı güçlendirecek besinlere ağırlık verin ve portakal, mandalina, greyfurt gibi kış meyveleri iyi birer C vitamini kaynağı olarak bilinmelidir. Brüksel lahanası, ıspanak, maydanoz, tere, karnabahar gibi koyu yeşil renkli sebzeler hem A hem de C vitamini bakımdan oldukça zengindir. Enginar, yoğurt, domates bağışıklık sisteminin en iyi dostları olarak bilinmektedir. Soya fasulyesinin içeriğinde bulunan isoflavanlar kemik erimesi ve kalp damar hastalıkları riskini düşürmektedir. Sarımsakta bulunan kükürtlü bileşikler, kalp damar hastalıkları riskini azaltmaktadır. Yeşil çay, nar, semizotu, pancar, pazı ve tarçın yüksek ölçüde antioksidan özellik taşır. Ekinezya, soğuk algınlığında bağışıklık sistemini güçlendiren ancak uzun süre kullanıldığında bağışıklık kazanıp etkisiz olur. Balık, ceviz, badem ve fındıkta bol miktarda bulunan omega- 3 bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir.
Haftada en az 2-3 kez ızgara, buğulama şeklinde tüketilen balık omega yağ asitleri, fosfor, iyot ve selenyum açısından çok önemlidir. Bağırsaklara probiyotik takviyesi yapan probiyotikler bağırsak florası için faydalı etkilere sahip olan bakterileri artırıp, hastalık yapan mikroorganizmaların üremesine engel olabilmektedir. Sindirimi kolaylaştırarak bağırsaklardaki vitaminlerin sentezinde önemli rol almaktadır. Probiyotikler; doğal olarak fermente edilmiş süt ve süt ürünlerinde ya da diğer fermente yiyecek ve içeceklerde bulunmaktadır. Toz ve tablet olarak da kullanılabilen probiyotik etkisini artırmak için beslenmeye yoğurt, kefir, lahana turşusunu eklemek olumlu sonuçlar oluşturmaktadır. Bilinçsiz diyetlerden uzak durmak gerekmektedir. Bu şekilde yapılan diyetler ya da düzensiz beslenme bağışıklık sistemini olumsuz etkiler.