MasterChef’te yapıldı resmen sipariş rekoru kırdı! Şambali tatlısı nasıl yapılır?

MasterChef’te yapıldıktan sonra pek çok kişi tarafından arama motorlarında sık sık araştırılan şambali tatlısı nasıl yapılır?

MasterChef’te yapıldı resmen sipariş rekoru kırdı! Şambali tatlısı nasıl yapılır?

Şambali tatlısı, Türk mutfağının sevilen şerbetli tatlılarından biridir. Un, yumurta ve yağ kullanılmadan yapılan bu tatlı, irmik, süt ve şekerden oluşan bir hamurun fırınlanması ve soğuk şerbetle ıslatılmasıyla hazırlanır. Üzerine badem, fıstık veya hindistan cevizi serpilerek servis edilir. Şambali tatlısı, sokak satıcılarında, pastanelerde ve evlerde sıkça tüketilen bir lezzettir.

Şambali tatlısı yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
2 su bardağı irmik
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
Yaklaşık 1/2 su bardağı badem
Şerbeti için:

2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu

MasterChef’te yapıldı resmen sipariş rekoru kırdı! Şambali tatlısı nasıl yapılır?


Şambali tatlısının yapılışı ise şöyledir:

Bir kaseye irmik, toz şeker, kabartma tozu ve sütü ekleyin. Spatula ile iyice karıştırın.

Yağlanmış 30 cm çapında yuvarlak bir fırın tepsisine hamuru yayın. Hamurun eşit kalınlıkta olmasına dikkat edin. Hamuru yaklaşık 1 saat dinlendirin. Bu süre içinde irmik sütü çekecektir.

Bu arada şerbeti hazırlayın. Bir tencereye su ve toz şekeri alın. Orta yüksek ateşte şeker eriyene ve şerbet kaynamaya başlayana kadar karıştırın. Limon suyu ve dilimini ekleyin. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişirin. Ateşten alın ve tamamen soğumaya bırakın.
Dinlenen hamuru istediğiniz şekilde dilimleyin. 

Her dilimin ortasına soyulmuş badem yerleştirin. Bademleri soymanın kolay bir yolu, birkaç dakika sıcak suda haşlamaktır.

Tatlıyı önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40 dakika veya üzeri ve altı altın rengi alana kadar pişirin.

Şerbeti dökmek için dilimlerin üzerinden bir kez daha geçin. Soğumuş şerbeti sıcak şambalinin üzerine gezdirin. Eğer bekletebilirseniz ertesi gün servis etmek daha iyi olur. Ama şerbeti çektikten sonra da çok lezzetli olacaktır.