SMA hastalığı nedir? SMA önlenebilir mi? SMA tarama testi nedir, nasıl yapılır ve ne işe yarar?
Son zamanlarda adını fazlasıyla çok duyduğumuz SMA hastalığı nedir? Nasıl ortaya çıkar? Önlem alınabilir mi? SMA tarama testleri ne derece etkili? İşte SMA ile ilgili tüm merak edilenler…
Sevinçle bebeklerini kucaklarına alan çiçeği burnunda anne ve babaya verilebilecek en kötü haberlerden birisidir bebeklerinin SMA hastalığını taşıdığını söylemek. Son derece ölümcül olabilen bu rahatsızlığın tedavisi de o kadar külfetli ki… Çoğu anne baba bu tedaviyi karşılayabilmek için yardım kampanyaları düzenliyorlar. Oysa ki hamile kalmadan ve hatta evlenmeden önce yaptırılabilecek bir testle bunun önüne geçmek çok mümkün. Uzmanların televizyon ekranlarından ayrı, diğer basın yayın organlarından ayrı olarak tarama testlerini hamile kalmadan önce mutlaka yaptırın tavsiyeleri de maalesef kulak ardı ediliyor ve sonra da ortaya bu kötü durum çıkıyor. Bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı bir açıklama ile evlilik öncesi SMA taramalarının zorunlu hale getirileceğini duyurdu. Zorunlu olmasıyla birlikte bu hastalığın önüne geçilecek olması sevinç yaşatırken gözler de SMA hastalığı nedir ve tarama testleri nasıl yapılır gibi sorulara çevrildi. İşte Ntv.com.tr’de yer alan haberin içeriğine göre SMAile ilgili merak edilen her şey…
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastalığı ve taraması ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Koca yaptığı açıklamada, SMA taramaları hakkında, "Yıl bitmeden önce evlilik öncesi zorunlu tarama kapsamına bütün Türkiye’de başlayacağız" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamasında, "Yeni doğan bebeklerimiz için topuktan kan alınır. Yine aynı çerçevede yeni doğan bebeklerimizi bu anlamda topuktan kan alınarak SMA taramasını yapıyor olacağız. Bu tedaviyi belirliyor olacak. Erken dönemde sonuç alabilirlik o kadar fazla olacak ki her doğan bebeğe bu taramayı başlatıyoruz." ifadelerine de yer verdi.
SMA TARAMASI NEDİR?
SMA (Spinal Müsküler Atrofi) genetik geçişli bir hastalık. Tarama programıyla ise taşıyıcı çiftlerin, evlilik öncesinde belirlenmesi amaçlanıyor. Böylece, ailelere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde tedbir alınması sağlanabiliyor.
Eğer ikilinin genlerinde böyle bir taşıyıcılık varsa tıpkı tüp bebek yönteminde olduğu gibi, sağlıklı genleri alarak yapılan dölleme ile birlikte bu hastalığın önüne geçilmiş olunuyor.
SMA NEDİR?
SMA, hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler bir hastalıktır. 3 farklı evresi olan SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evredir. SMA Tip 1 hastalığının belirtileri çocukluk yaşlarından itibaren gözle görülebiliyor. Bu belirtiler içerisinde yutkunma ve solunum zorluğu, desteksiz oturamama gibi sorunlar baş gösterebiliyor. Ayrıca akraba evlilikleri ile de ileri kuşaklarda hastalık oluşabilme riski de artabiliyor