Tapu sahipleri dikkat! Kira gelirinde vergi istisnası resmen belli oldu!

Gelir İdaresi Başkanlığı, mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnasının 2024 senesi için 33 bin Türk Lirası olduğunu duyurdu.

Tapu sahipleri dikkat! Kira gelirinde vergi istisnası resmen belli oldu!

Milyonlarca tapu sahibini oldukça yakından ilgilendiren gelir vergisi istisnası 2024 senesi için resmen belli oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın  konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamaya göre, mesken kira gelirlerinde gelir vergisi istisnası 2024 yılı için 33 bin Türk Lirası olarak belirtildi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, konutunu kiraya vermiş kişiler bir yıl boyunca 33 bin liradan daha düşük kira geliri elde etmişse herhangi bir gelir vergisi ödemesi yapmayacak.

Dünya Gazetesi'nin aktardığı habere göre; konut sahibi bununla birlikte 33 bin Türk Lirası'ndan fazla gelir elde etmişse 33 bin lira istisna sayılacak ve üstünde kalan rakam da vergiye tabi olacak. 

Verilen bilgilere göre geçtiğimiz sene konuttan 9 bin 500 bin Türk Lirası, iş yerinden ise 70 bin Türk Lirası'nın üzerinde kira getirisi sağlaması halinde gelir vergisi ödenmesi gerekiyordu.

Tapu sahipleri dikkat! Kira gelirinde vergi istisnası resmen belli oldu!


KİRACILARA CEZA MI GELİYOR?

Yine paylaşılan detaylara göre kiracı olanların da kira ödemelerini elden veya para transferi ödemesi olarak değil, banka aracılığıyla IBAN'a "Kira ödemesi" şeklinde yollaması gerekli. Bunun tersi bir durumda ise yasa dışı işlem yapıldığı için cezalarla karşı karşıya kalma olasılığı da var.

Ayrıca vergi kaçırma suçu nedeniyle de kiracıların farklı yaptırımlarla karşılaşabileceği belirtiliyor. 

Paylaşılan bilgilere göre kira geliri beyannamesi verirken konut ile ilgili yapılan tüm masraflar vergiden de düşülebiliyor. Faturalı olan tüm evrakları saklayıp ilerde talep edilmesi halinde beyan edilmesi yeterli oluyor. 

KİRA GELİR BEYANNAMESİ NASIL HESAPLANIYOR?

Aktarılan bilgilere göre kira geliri elde eden mülk sahipleri tarafından her yılın Mart ayında Maliye Bakanlığı'na beyanname veriliyor.

Söz konusu bu beyanname üzerinden hesaplanmış olan gelir vergisi Mart ve Temmuz aylarında olacak biçimde iki eşit taksit şeklinde ödeniyor. 

Ödenmesi gerekli olan bu vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımların çıkarılması gerekli. Kalan kısım için yapılan giderler belirlenerek, matrahtan düşülüyor ve kalan bölümün girdiği dilimlere göre ödenmesi gerekli olan gelir vergisi hesaplanıyor.