Zararlı güneş ışınlarına karşı en etkili 5 yöntem!

Güneşin D vitamini özelliği sayesinde açık havada zaman geçirerek güneş ışığından faydalanmak çok önemli. Ancak güneşin zararlı ışınları da var ve bu zararlı

Zararlı güneş ışınlarına karşı en etkili 5 yöntem!

GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARINA KARŞI ÖNLEM ALIYOR MUSUNUZ?

Güneşin D vitamini özelliği sayesinde açık havada zaman geçirerek güneş ışığından faydalanmak çok önemli. Ancak güneşin zararlı ışınları da var ve bu zararlı ışınlara karşı(ultraviyole) gerekli tedbirleri almak gerekiyor. D vitamini alırken güneşin zararlı ışınlarına karşı korunmak da çok önemli. Ntv.com.tr‘de yer alan habere göre, Dermatoloji Uzmanı Doçent Doktor Salman, güneşin zararlı ışınlarına dikkat etmenizi gerektiren etkenleri sıraladı ve şu uyarılarda bulundu: Güneşi hepimiz çok severiz, beynimizde canlılık ve mutluluk veren serotonin hormonunun miktarını artırır ve vücudumuz için vazgeçilmez olan D vitamini sentezinde büyük rol oynayarak D vitamini depolamamızı sağlar. Yeterli miktarda D vitamini sentezi için haftada 2 ya da 3 gün elin üstü, avuç içleri ve kol bölgelerinin yaklaşık 10-15 dakika kadar güneş görmesi yeterli. Ancak daha fazla süre özellikle de güneş kremi sürerek korunmadan güneşe çıkmak fayda yerine zarar getirir, cilt bariyerini aşındırarak cilt hasarı ve cilt kanseri riskini önemli ölçüde artırır. Bu nedenle bazı kurallara uyulmalı kesinlikle ama kesinlikle ihmal edilmemeli. Özellikle bazı kişiler güneşin zararlı ışınlarına karşı daha hassas olup daha fazla risk taşıdıkları için bu kişilerin ayrıca dikkatli olmaları gerekiyor.

Zararlı güneş ışınlarına karşı en etkili 5 yöntem!

GÜNEŞE KARŞI RİSK DERECENİZ YÜKSEK İSE…

Bazı kişilerin güneşten zarar görme riskleri daha fazladır, meslekleri, genetikleri ve yaşam tarzları açısından diğerlerine göre daha fazla risk taşırlar. Bunun genel itibariyle 10 nedeni vardır. Bu nedenleri şu şekilde sıralamak mümkündür; Açık tenli, kızıl saçlı, mavi-yeşil gözlü kişiler, çok sayıda bene sahip kişiler, vücudunda çok sayıda çil olanlar, ailesinde ya da kendisinde cilt kanseri hikayesi olanlar, hayatında bir kere bile solaryuma girmiş olanlar, açık havada çalışmak zorunda olduğu için düzenli şekilde güneş altında uzun süre kalanlar, organ nakli gibi nedenlerle bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullananların güneşe karşı riskleri yüksektir.

Zararlı güneş ışınlarına karşı en etkili 5 yöntem!

İşte güneşin zararlı ışınlarına karşı 5 etkili öneri…

Güneşe çıkma saat aralığına dikkat edin. Ultraviyole indeksinden yararlanın. Evden güneş koruyucu krem sürmeden çıkmayın. Güneş kreminin kaliteli olmasına özen gösterin. Bronzlaşmaya çalışmayın.